Egy könyvek nélküli világ

"Nézz körül a világban. Sokkal fantasztikusabb, mint amit az álomgyárakban gyártanak. Ne kérj biztosítékot, ne kérj biztonságot; ilyen állat sohasem létezett. S ha létezne is: a lajhárok családjába tartozna, akik a fán függeszkedve átalusszák életüket."

A Fahrenheit 451 egy igazi sci-fi klasszikus. Nemcsak azért,mert a történet izgalmas vagy mert mély gondolatok,remekül megírt párbeszédek vannak benne,hanem azért is mert a mai napig is aktuális és fontos mondanivalóval rendelkezik.


A történet főhőse Guy Montag, aki tűzőrként dolgozik. A feladata az,hogy könyveket égessen; a könyvek olvasása,sőt birtoklása is bűncselekménynek számít ebben a disztopikus világban. A kultúra veszni látszik, mindent elsöpörnek a reklámok,a felszínes tévé-és rádióműsorok. Az emberek nem gondolkodnak,vagy elmélkednek, vég nélküli,felszínes és buta szórakozásból áll a napjuk. Montag azonban egyik napról a másikra elkezdi megkérdőjelezni maga körül a világot, és felmerül benne a kérdés: vajon mi lehet a könyvekben?

Ezt a könyvet pár nap alatt elolvastam,és egyszerre nyomasztott és érintett meg. A könyvek és tudás nélküli világ sivár,felszínes,ostoba és értelmetlen. A történet több ponton is hangsúlyozza,milyen fontos nekünk a könyv és az olvasás; tudást, a gondolkodás képességét jelenti,a gondolatok és vélemények sokaságát közvetíti.

Nekem,aki egy "olvasó" családban nőttem fel, fontos az olvasás,és a mindennapjaim része. Elmerülhetek egy másik világban,elmélkedhetek rajtuk, megismerkedhetek számos fontos gondolattal és nem utolsósorban tapasztalatot szerzek az íráshoz is.

Bradbury klasszikusa kötelező és nemcsak sci-fi rajongóknak!

Nektek mit jelent az olvasás?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések