Miért olvasd Philip K. Dick történeteit?

"Rossznak gondolod a világot? Látnod kellene a többit!"

(Philip K. Dick)

Néhány évvel ezelőtt egy barátnőm mesélt nekem egy Amazonon futó sorozatról, melynek "The Man in the High Castle" volt a címe. A történet egy olyan világban játszódik, ahol Németország megnyerte a II. világháborút, és az Egyesült Államokat felosztották a Német és a Japán Birodalom közt. Ebben a baljós, komor világban viszont létezik egy rejtélyes férfi, aki olyan filmeket terjeszt, amelyek bemutatják, milyen lett volna a világ, ha a világháborút a szövetségesek nyerik meg.

Mondanom se kell, megnéztem a sorozat első évadát, és imádtam. A képi világa fantasztikus, a koncepció, a történet, a karekterek mind egyediek és emlékezetesek. A sorozat három évadot élt meg.

Természetesen utána olvastam a sorozat hátterének, és akkor találkoztam először Philip K. Dick nevével, az íróval, akinek a Man in the High Castle (magyar fordításban: Ember a Fellegvárban) c. Hugo-díjas regénye adta a sorozat alapját.

Ezt követően számos regényét, és novelláját olvastam ennek a zseniális írónak. 44 regényt publikált és legalább 121 novellát. Sok filmet és sorozatot is láttam, amelyek az ő történetein alapulnak. 

No de miért is érdemes Philip K. Dick-et olvasni?

1. Dick történeteiben a valóság, az emberiesség és az identitás, az önazonosság kérdéseit járja körbe, reflektál az akkori (50-es, 60-as, 70-es évek) amerikai és világpolitikai helyzetre és a hidegháborúra. Történetei szereplői sokszor kis emberek, akik képtelenek változtatni sorsukon, vagy ha megpróbálják, legtöbbször elbuknak. Sokszor nem is maga a történet a hangsúlyos, hanem ami mögötte van, maga a mondanivaló, vagy a filozofikus kérdésfeltevés. Foglalkozik a fogyasztói társadalommal, abortusszal, a hidegháborúval, a szólásszabadsággal, robotokkal és földönkívüliekkel, űrutazással, valósággal, összeesküvésekkel, diktatúrával (csak hogy párat említsek). Elgondolkodtató, és mai napig aktuális kérdéseket, problémákat vet fel.

2. Sok hollywoodi film született a munkái alapján, a leghíresebb természetesen a Szárnyas fejvadász (1982 és folytatás 2017), de pl. említhetném még a Total Recall- Az emlékmást (1990), Különvéleményt (2002), Sorsügynökséget (2010).

3. A történetei változatosak, mindegyik különleges a maga nemében.

4. Azért, mert a csávó egy ZSENI volt. Egyedi világot (illetve helyesebben fogalmazva, egyedi világokat) teremtett, egyedi hangulattal, izgalmas kérdésekkel. Egyszerűen jó élmény olvasni :)

Ismerkedésnek én a következő műveit ajánlanám:

  • Novelláskötetei - az Emlékmás c. vagy az Elektronikus álmok c. novelláskötetek. Ezekben olvashatóak a legismertebb történetei, pl. a Különvélemény, A második változat, Az emlékmás, Imposztor, stb. (fun fact: az Elektronikus álmok novellái alapján a Channel 4 készített mini-sorozatot is)
  • Ember a Fellegvárban
  • Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? 
  • A végső igazság 
  • A Már megint a felfedezők c. novelláskötetét olvasom jelenleg, amit hamarosan befejezek és jön majd róla egy rövid kis összefoglaló.

A következő olvasmányom pedig az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal -  tartsatok velem!






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések