Elijah Baley kalandjai a Solarián

"– Egy robot nem ember, Daneel. A Földön nem lehet törvényes tanú.
– Egy lábnyom viszont lehet, Elijah partner, holott az még kevésbé emberi, mint egy robot. Az ön bolygója logikátlanul jár el ebben a vonatkozásban." (Isaac Asimov: A mezítelen nap)

Isaac Asimov robotokról szóló "Én a robot" c.novelláskötetét anno nagyon szerettem, ezért döntöttem úgy, hogy elolvasom a robotregényekből a "Mezítelen nap" című művét. Nem gondotlam volna, hpgy három nap alatt el fogom olvasni!

A történet szerint a Külső Világok egyikén, Solarián, ahol még rendőrségre sincs szükség,és ahol rég eltűnt az erőszak, most gyilkosság történik. Solaria vezetői a földi nyomozótól, Elijah Baley-től kérnek segítséget, akihez később csatlakozik robot társa is, R.Daneel Olivaw is. A gyilkos kiléte és elkövetése egyértelműnek tűnik, de semmi sem az, aminek látszik. Solaria világa hasonlít a földihez,és mégsem: az emberek egymástól elszigetelve, hatalmas villáikban élik életüket, robotok szolgálják ki őket és lesik minden kívánságukat. Egymással személyesen nem találkoznak, csupán "távbeszélőn" beszélgetnek. No és gyönyörű villáik a felszínen vannak, a mezítelen nap alatt, míg a Földről érkező Elijah a felszíntől elzárt és védett városokhoz van szokva. 

Főhősünknek meg kell küzdenie nemcsak a nyitott terektől való félelmével, hanem a Solaria különös szokásaival és gondolkodásmódjával, ráadásul meg kell találnia a gyilkost is.

Asimov folyamatosan adagolja az információkat mind az olvasónak, mind a főhősnek, így tartva fenn végig a figyelmünket. Ha belegondolok, tulajdonképpen az egész történetben emberek beszélgetnek egymással különböző helyiségekben, és a történet mégis feszült, izgalmas, magával ragadó.

Nagyon gyorsan elolvastam, szórakoztató és érdekes társadalmi kérdéseket is boncolgató történet, a szereplők közül a két detektívünket emelném ki: Baley eszes és leleményes, sok helyzetben az ösztöneire hallgat, de emellett önfejű és lobbanékony. Daneel, a robot pont az ellentéte: minden helyzetben higgadt, cselekedeteit a logika vezérli, és még a nyomozásnál is fontosabb, hogy Baley, az ember társa életét védelmezze (ahogyan azt a robotoknak az első törvénye is mondja: a robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.)

A robotika három törvénye itt is felbukkan, és - anélkül, hogy spoilereznék - Asimov itt is boncolgatja kicsit a kiskapukat, és azt, hogyan is szegheti meg ezeket egy robot. Jogászként ez a rész különösen megmozgatta a fantáziámat.

A regényben szereplő Solaris-i társadalomban az emberek nem mozdulnak ki a szobájukból,sőt elborzasztja őket, ha más emberekkel kell találkozniuk. A technika és robotok kiszolgálják őket, így nem dolgoznak, hanem kényelmesen élnek. De milyen élet az ilyen? Valóban nincs vagy nem lesz szüksége az embereknek a másik ember társaságára vagy érintésére?

A történet egyszerre izgalmas krimi,és különös világba kalauzoló sci-fi regény, ajánlom mindenkinek, aki csak ismerkedne Asimovval, vagy aki még nem olvasta a robotregényeket!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések