Hová lettél, szép világ

"Talán egyszerűen csak arra születünk, hogy szeressünk, és féltsük azokat, akiket ismerünk, és akkor is tovább szeressünk és aggódjunk, amikor fontosabb dolgokkal kellene foglalkoznunk. És ha ez az emberi faj kihalásához vezet, akkor nem szép-e ez az ok a kihalásra, nem az elképzelhető legszebb-e? Mert amikor a világ erőforrásait kellett volna újra elosztani, amikor kollektíven át kellett volna állnunk egy fenntartható gazdasági modellre, akkor mi a szexen és a barátságon rágódtunk."

Sally Rooney nevével sokat találkoztam az elmúlt években, és barátnőmtől tavaly kölcsönkértem a „Hová lettél, szép világ” c. regényét, miután röviden elmesélte, mennyire pontosan is ábrázolja a regény napjaink kapcsolatait. Bár barátnőmmel nem mindig egyezik az ízlésünk (abban biztosan megegyezik, hogy imádunk olvasni)😊, felkeltette az érdeklődésemet a történet – és amúgy is kíváncsi voltam, miért van mindenki odáig az írónőért – és elolvastam.

A történet középpontjában két harminc körüli barátnő áll. Hosszú, szinte esszészerű e-mailjeikben megismerhetjük legbelső gondolataikat, félelmeiket, reményeiket és a fejezetenként váltakozva bepillanthatunk az életükbe is, a munkájukba, párkapcsolataikba, barátságaikba.

Valóban durván pontos korrajz ez a regény. Mindkét lánynak voltak olyan gondolatai és vonásai, amikkel azonosulni tudtam. A mai társadalmunk, az emberek elszigetelődése egymástól, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés mind olyan problémák, amelyek mellett én sem tudok szó nélkül elmenni, amelyek szorongást keltenek bennem, és elgondolkodtat, hogyan tovább? Lesz-e tovább?

Alice, az írónő egyik gondolata különösen megfogott: a kortárs regény személyes kapcsolatokról szól, banálisnak tűnő, hétköznapi életekről, azok részletezéséről, de nem arról, mennyi probléma van a földön, mennyi trauma, hány olyan probléma, ami tényleg fenyegető és megoldást kellene találni rájuk az emberiségnek (a klímaváltozás, háborúk, betegségek.) Ha valaki ilyen problémákkal foglalkozna a regényeiben, azt groteszknek neveznék, de semmiképp sem lenne sikeres. Ezen sokat lehetne vitatkozni, de én részben egyetértek vele.

A regény nemcsak társadalmi és párkapcsolati problémákról szól, hanem foglalkozik Istennel, a szexualitással, hivatással, mentális egészséggel.

Szép, elgondolkodtató, néha szívfacsaró, realista regény - tele reménnyel, szeretettel és szerelemmel.

Csak ajánlani tudom!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések