A Térség 6. kötet - Babilon hamvai

"Talán ha sikerül kitalálniuk, hogyan bánjanak finoman egymással, a csillagok is jobban járnak velük." (James S.A. Corey: Babilon hamvai)

Az Expanse sorozat 6. kötetében fokozódik a feszültség, és az Öv, a Föld és a Mars erői egymásnak feszülnek. Enyhe spoilerekkel folytatom tovább a beszámolómat.

A Nemezis játékait követően a Babilon hamvaival már egy mozgalmasabbnak tűnő, monumentálisabb regényt kapunk, ahol kitör a régóta esedékes övbéli forradalom, és az emberiség ismét háborúba kényszerül.

Őszintén szólva - bár ez a könyv is kb. letehetetlen volt számomra - a Babilon hamvai szórakoztató regény volt, de kevésbé tetszett, mint az előző két kötet. A legnagyobb bajom azzal volt, hogy míg az előző kötetekben kevés szereplő szemszögéből ismerhettük meg a történetet - de a nézőpont váltások remek ritmust adtak a történetnek - itt jóval több nézőpont volt. A történet kimenetele szempontjából én azt mondanám, felesleges nézőpontok is voltak benne, amelyeket nyugodtan el lehetett volna hagyni, ilyen volt például a Medina állomáson dolgozó személyzet, akiknek sorsa ismeretlen maradt, és szerintem sokszor kizökkentettek a történetből. Mintha túl sokat akart volna mondani és mutatni a regény, de emiatt a ritmus néha lelassult, néha felgyorsult, és őszintén szólva az új szereplőket is nehezebb volt megjegyezni.

A másik gondom nekem a történet főgonoszával, Marco Inarosszal volt. Az előző könyvben egy remekül felépített, nácrisztikus vezetőt ismertünk meg, akit vagy utálunk, vagy imádunk, de a hatodik könyv végére olyan érzésem lett, hogy kissé egydimenzióssá vált. Lehetett volna belőle továbbra is egy félelmetes és okos ellenfél, nem pedig egy olyan ember, akinek a legnagyobb gondja a kevés önbizalma és James Holdennel történő versengés, és akit könnyedén csapdába is lehet csalni.

A fentieket leszámítva emberi dráma mellett most ismét voltak izgalmas csatajelenetek, feszült párbeszédek és persze még több Avasaralát kaptunk, akinek a beszólásai még mindig a legjobbak, és aki az egyik legerősebb női karaker a regényfolyamban. 

A Babilon hamvai története néha meg-megtorpant, de továbbra is szórakoztató és izgalmas maradt, még úgy is, hogy láttam a könyv alapján készült sorozat 6. évadát. És persze elfogult is vagyok, nagyon szeretem James S.A. Corey regényfolyamát, amely annyira reálisan ábrázolja nemcsak az űrt, a bolygókat, a fizikát, hanem az embereket és az emberiséget. Továbbra is az egyik legjobb kortárs sci-fi sorozat, és űropera, hamarosan rendelem is a további köteteket :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések