A város és a csillagok

"A város, akár egy szikrázó ékszer, csillogott a sivatag keblén. Valaha nagy változások tanúja volt, de most az Idő csak repült felette." (Arthur C. Clarke: A város és a csillagok)

Artur C. Clarke megkerülhetetlen alakja a science fiction műfajnak. Leghíresebb műve a 2001.Űrodisszeia, amelyet Clarke kifejezetten Kubrick kérésére írt, és a filmváltozattal párhuzamosan jelentetett meg. 

Itthon sajnos nem igazán találtam (talán a 2001 kivételével) könyvesboltokban a műveit, de nagyon örültem, amikor megláttam az antikárium.hu oldalán a "A város és a csillagok" c. regényét. Az Extra Sci-fi csatornán anno az összes híres scifi íróról és műveikről szóló ismeretterjesztő videót végignéztem, és a Clarke-ról szóló epizódban találkoztam először a történettel, ami rögtön megfogott.

A regény Diaspar városában játszódik. Hatalmas és gyönyörű város ez, egy sivatag közepén, elzárva a külvilágtól. Nincsenek éjjelek vagy nappalok, az emberek halhatatlanok, és élik a gondtalan mindennapjaikat a falakon belül. Diaspar városában azonban születik egy fiatalember, Alvin, aki más mint a többiek; őt az érdekli, mi van a falakon kívül? Míg barátai és szülei rettegnek a városon túli világ gondolatától, Alvint vonzza az ismeretlen és a világ felfedezése.

A regény amellett, hogy különböző társadalmi berendezkedéseket mutat be és hasonlít össze, egy utazás, egy felfedezés története is.

Ez a regény is egy igazi klasszikus, soft sci-fi; nagy csaták vagy akciójelenetek helyett az emberek és emberiség áll a középpontjában. Megjelennek a történetben a számítógépek, robotok, sőt, a későbbi VR játékok ötlete is.

Gyönyörűen megírt, számtalan gondolatot ébresztő regény. Klasszikus sci-fi rajongóknak kötelező olvasmány!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések