Philip Reeve: Csillagvonatok (Railhead I.)

"Mindenki mindig hol elveszít ezt, hol hátrahagy azt, és régi emlékekbe kapaszkodik, miközben száguld a jövőbe. Mindenki egy elszabadult vonat utasa." (Philip Reeve: Csillagvonatok)

Philip Reeve nevével a Ragadozó városok c.regény és az abból készült filmváltozat kapcsán találkoztam,de még nem olvastam a regényeit. A Csillagvonatok c.regény (angolul: Railhead) Reeve ifjúsági scifi trilógiájának első része.

Az író egy fantasztikus világba kalauzol minket,ahol az emberiség egész bolygórendszereket népesített be,melyeket különleges, dimenziókapukon át közlekedő vonatok kötik össze. A vonatok a  mesterséges intelligenciának köszönhetően külön névvel és személyiséggel rendelkeznek. Emellett az emberiség fejlődésének és javának őrzői az emberek által istenként tisztelt mesterséges intelligenciák,az Őrzők.
 
Zen Starling egy piti tolvaj,aki szórakozásból - és hogy támogatni tudja családját - szeret kisebb nagyobb értékeket elcsenni különböző bolygókon, majd felülni valamelyik vonatra és a világok közt utazni. Egyik nap azonban egy piros ruhás lány és egy drón ered a nyomába és innentől megváltozik az élete.

A sztori pörgős és izgalmas, feszültséggel és meglepő fordulatokkal teli. Alapvetően ifjúsági regény,de szerencsére komoly témákból sincs hiány. A leírások és hasonlatok költőiek, gyönyörűek, Ajkay Örkény fordításában öröm volt a magyar szöveget olvasni.

A karakterek közül a rejtélyes Raven története mozgatott meg, a fiatal arisztokrata lány,Trenódia Noon egy figyelemre méltó mellékszereplő,remélem a folytatásban olvashatunk majd többet az ő történetéről. A főhős,Zen karaktere volt az,ami nekem néhol nem tetszett; olyan érzésem volt,mintha a fantasztikus világ mellett az ő jellemét kevésbé tudta volna kidolgozni az író. Sodródik az eseményekkel,sok tekintetben még egy kisfiú,viszont a szíve a helyén van. Biztos vagyok benne,hogy az ő karaktere és fejlődése teret fog kapni a folytatásban.

Akit érdekel az írás és világépítés, annak ajánlom Reeve blogját, ahol az író a Csillagvonatok világának,szereplőinek keletkezéséről és sok más érdekességről ír: https://philipreeveblog.blogspot.com/2020/09/railhead-z.html?m=1

A Csillagvonatok egy sokszínű, izgalmas világba kalauzolja az olvasót, a történet gördülékeny és magával ragadó. Várom a következő rész megjelenését!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések