Philip K. Dick: Csordulj könnyem, mondta a rendőr

"Csordulj, könnyem…

Tényleg rendőrkarmám van? Amellett, hogy ilyeneket szeretek? Igen, válaszolt magának, azért vagyok nagyszerű rendőr, mert nem úgy gondolkodom, mint a rendőrök." (Philip K. Dick: Csordulj könnyem, mondta a rendőr)

Jason Taverner egy genetikailag megváltoztatott "hatos", azaz megnyerő, jóképű férfi, kitűnő egészségnek örvend és mellesleg egy igazi sztár: hetente jelentkező műsorát hárommillióan nézik. A csillogó és népszerű életének azonban hirtelen vége szakad, amikor megpróbálják megölni, és eszméletét visszanyerve egy olyan világban találja magát, ahol senki sem tudja, kicsoda. Sőt, úgy tűnik, ebben a világban nem is létezik!

A regény címe egy XVI. századi zeneszerző művére utal, John Downland Flow my tears című dalára, amely egy ismeretlen szerzőségű vers megzenésítése. 

Dickre érezhetően nagy hatással volt Orwell 1984 c. regénye is, a történetben megjelennek a nemszemélyek és a "rend" kifejezés is, illetve Taverner egy rendőrállamban találja magát, ahol ha nem vigyáz az ember, kényszermunkatáborban találhatja magát.

Taverner karaktere a Dick regényeiben oly sokszor feltűnő kisember: hiába tévé sztár, az új világban senki sem tudja, kicsoda, és papírjai sincsenek. Sodródik az eseményekkel, elveszett és tehetetlen. Mindezek ellenére egy okos pasas, aki próbál rájönni, mi is történik körülötte.

A regény második felében aztán van egy nagy csavar, ami elég megosztó. Ha nagy fordulatokra számítunk, akkor lelombozó lehet, de nekem tetszett. Most lezárást is kapunk, de nyi

A Csordulj könnyem...nem lesz a kedvenc PKD regényem, de egy szórakoztató,könnyen olvasható regény, lendületes és érdekes történettel.

Kis érdekesség: Dick a  "How to Build a Universe that Doesn't Fall Apart Two Days Later" c. cikkében leírja, hogy a regény egy bizonyos jelenete a bibliai Apostok cselekedetében már megtörtént, majd elmélkedik egyet a párhuzamos valóságokról. Aki szereti Dicket, annak ajánlom a cikket, mert az alternatív világok mellett a saját írásairól és módszeréről is oszt meg információkat az olvasókkal.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések