William Gibson: A periféria

– Nagyon is emberek vagyunk mind – mondta Ainsley, miközben öreg, kék szemét a víz felé fordította –, és abban a pillanatban, hogy erről megfeledkezünk, elvesztünk." (William Gibson: A periféria)

Flynne Fisher egy amerikai kisvárosban él veterán testvérével és édesanyjával. A poros városkában alig akad munka, szabadidejükben virtuális játékokban vesznek részt, amelyekre fogadásokat is lehet kötni. Flynne-t egy napon megkéri bátyja, hogy helyettesítse őt egy VR játéktesztben biztonsági őrként. A lány azonban egy gyilkosság tanúja lesz, majd kiderül, nem csak szimuláció volt, amit látott.

Egy másik idősíkon Wilf Netherton egy kiábrándult PR szakember, akinek legutóbbi munkája rosszul sül el, ráadásul volt ügyfele testvére eltűnik. Az egyetlen ember, aki tudja, mi történt vele, egy másik idősíkon, néhány évtizeddel korábbi múltban él. Még szerencse, hogy egy titokzatos szerver segítségével kapcsolatot tud teremteni a múlttal.

William Gibson Jackpot trilógiájának első része egy izgalmas, új világba kalauzolja el az olvasót. Olyan időutazás története ez, ahol különböző alternatív idővonalak találkoznak, de évtizednyi különbséggel. Az, hogy ez hogyan lehetséges, egyelőre nem derül ki teljesen a sztoriból, de épp emiatt is lesz olyan izgalmas. Időutazás, rejtélyes nagyvállalatok háborúja, és egy fenyegető apokalipszis teszik szórakoztató és érdekes olvasmánnyá A perifériát.

Gibson az első fejezetekben nem ad kapaszkodót az olvasónak, ezért figyelmesen kell olvasnunk, hogy mindent megértsünk, de utána teljesen magával ragad a sztori lendülete. 

Flynne egy bátor és talpraesett csaj, akinek végig tudunk drukkolni, Lowbeer nyomozó karaktere rejtélyes és izgalmas. Wilf Netherton egy kiégett, a világban helyét kereső férfi. Világfájdalma néha elég fárasztó, de Flynne-el való kapcsolata remek érzelmi töltetet adott a sztorinak. Gibsonnak ugyan nem a legerősebb oldala a románc írása, de Wilf és Flynne különleges kapcsolata az egyik kedvenc történetszálam volt a könyvben.

A regényből sorozat is készült, ami jövő héten debütál az Amazon Primeon! Kíváncsian várom!








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések