James S.A.Corey: Tiamat dühe

"A problémát a megosztott felelősség jelenti. Az egyik személy kiadja a parancsot, egy másik végrehajtja. Az egyik azzal védekezhet, hogy nem ő húzta meg a ravaszt, a másik azzal, hogy ő csak azt tette, amire utasították, és így mindketten megúszhatják." (James S.A.Corey: Tiamat dühe)

A Laconiai Birodalom váratlan támadása és Winston Duarte egyeduralmának megszilárdítása után a Rocintante legénysége szétszóródik. Holdent a Laconia bolygón tartják fogva, Naomi, Bobbie és Alex a földalatti mozgalom tagjaiként próbálják a laconiai diktatúrát megtörni. Amos eltűnik. 

Közben a laconiai főkonzul lánya, a tinédzser Teresa Duarte apja nyomdokaiba készül lépni, ám a fiatal lány lépten nyomon megkérdőjelezi a világot, és önállóan próbál rájönni, ki is ő. 

Elvi Okoye pedig tudósok kis csoportjával próbál rájönni, mi is az a rejtélyes entitás, amely hajókat fal fel a gyűrűk közti átlépések során, és kollektív tudatvesztést idéz elő az embereknél.

A Tiamat dühe egy mozgalmas és izgalmas regény, a Térség sorozatban a 4. kötet után a kedvencem lett. Több a váratlan fordulat benne, mint az előző kötetekben, és az új nézőpontok is üdítőek. 

Az idegen lények, vagy ahogy a regényben említik, a dühös istenek rejtélye most nagyobb hangsúlyt kapott. A laconiaiak katonai társadalma erőszakkal akar válaszolni a különös jelenségekre, ezzel még jobban felbőszítve a különös lényeket. Ebben az erőszakos világban próbálja csitítani a kedélyeket Elvi, több-kevesebb sikerrel. Az ő története és küzdelme volt az egyik kedvencem. A tudomány iránt elkötelezett, alázatos, és intuitív tudós már a Cibola meghódításában szimpatikus volt, így örültem, hogy visszahozták az írók.

A másik kedvencem Teresa volt, aki egy igazi tini. Rendkívül okos és bátor, de nagyon makacs, és döntései lépten nyomon bajba keverik. Apja tanácsadóival szembeszáll, éjszaka kiszökik a szigorúan őrzött lakosztályából, szerelmi csalódás éri, ráadásul apja egyik pillanatról a másikra elveszti az öntudatát. A lány végső döntése nem minden önzőség nélküli, de erős jelleme és Holdennel való kapcsolata miatt 

Bobbie történetének lezárása szép volt és illett a kemény tengerészgyalogoshoz. 

A Térség nyolcadik kötete belecsapott a végjátékba, izgatottan várom a történet lezárását! Vajon Holdenéknek sikerül megmenteni az emberiséget, vagy a dühös istenek mindenkit elpusztítanak?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések