Kedvenc Philip K. Dick könyveim

 – Meg fogja érteni, hogy igazam van – folytatta az ajtó. Hangja önelégülten csengett.

A mosogató melletti fiókból Joe Chip előkapott egy rozsdamentes acélpengéjű kést, azzal állt neki szisztematikusan szétcsavarozni pénznyelő ajtaja zárszerkezetét.
– Be fogom perelni – szólt az automata, ahogy az első csavar kiesett.
– Ajtó még úgysem perelt be – válaszolta Joe Chip. – De azt hiszem, túl fogom élni.
(Philip K. Dick: Ubik)

Philip K. Dick 44 regényt és közel 121 novellát publikált, és bár sokat olvastam tőle, az életműve törekédénél járok csak. Folyamatosan olvasom a regényeit, gyűjtöm be az újabb Agave kiadó legújabb PKD kiadásait, ezért ebben a listában az eddig olvasott kedvenceimet gyűjtöttem össze nektek.

Elektronikus álmok (Agave Könyvek, 2018)

Philip K. Dick novellásköteteit nagyon szeretem, mert mindegyik történet különböző és más-más témákkal foglalkozik. Az Elektronikus álmokban különleges történeteket találunk, vannak benne a valóság megkérdőjelezéséről szóló novellák, lázadó gépek és hidegháborús allegóriák.

Érezni a történeteken az 50-es és 60-as évek hidegháborús paranoiáját, de reflektál az író a korabeli nagyvárosi életre és ingázásra, vagy a gyors technikai fejlődésre. A kötet alapján tv sorozat is készült - de erről majd egy másik posztban.

Emlékmás (Agave Könyvek, 2019)

Dick novellái nagyot ütnek ebben a kötetben. A leghíresebb, Hollywood-ot is megihlető történetekkel találkozhatunk a kötetben, úgy mint az Emlékmás, a Sorsügynökség vagy a Különvélemény. Az Emlékmásban soha meg nem élt emlékeket ültetnek az emberek fejébe, a Különvéleményben a Bűnmegelőző előre látja a bűncselekményeket. A Második változat egy hátborzongató és remek csattanóval véződő sztori, ahol az atomháború túlélői küzdenek rejtélyes ellenségek ellen. A Mi az ember című novella pedig kivételesen egy érzelmekkel teli, komoly történet ember és robot kapcsolatáról.

Akik most ismerkednének az íróval, azoknak jó szívvel ajánlom ezt a kötetet.

Ubik (Agave Könyvek, 2020)

Az 1992-ben játszódó történet szerint a világunkban prekogok (jövőbe látók), és telepaták (akik gondolatolvasók) mint felsőbbrendű lények különleges képességeikkel zsákmányolnak ki embereket, és cégeket, illetve szereznek meg informáckat. Glen Runciter kockázatmentesítő cége és antipszíkből álló csapata azon dolgozik, hogy ezeket az egyéneket semlegesítsék. Kapnak is egy izgalmasnak ígérkező megbízást, ám egy váratlan bombatámadás megöli a cég vezetőjét, Runcitert, akitől viszont halála után is üzeneteket kapnak a beosztottjai.

Nem lőném le az ezt követő cselekményt, de a bombatámadás után felborul és a feje tetejére áll nemcsak a cselekmény, de az idő, sőt, a valóság is: főhősünk, Joe Chip, az egyszerű, középszerű ember is csak sodródik az eseményekkel, kétségbeesetten próbálja kideríteni, mi történik vele és a csoport tagjaival, hogy ki ölte meg Runcitert és hogyan tudna véget vetni az őket fenyegető veszélynek.

A sztori vége szinte horroisztikus, a valóságok és idősíkok pedig olyan zseniálisan össze vannak keverve, hogy még az olvasó is nehezen igazodik el köztük. Igazi agytorna és élvezetes olvasmány.

Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? (Agave Könyvek, 2017)

A regény egy háborúk sújtotta, nukleáris szennyeződésekkel és porral borított, hanyatló Földön játszódik, ahol az állatvilág jelentős része kihalt, a megmaradt állatokat pedig kincsként őrzik az emberek, szinte kapaszkodnak a valódi és mesterséges élőlényeikbe, amely egy régi, jobb világra emlékezteti őket. 

A történet főszereplője Rick Deckard, a fejvadász, akinek az a feladata, hogy a kolóniákról szökött fejlett, emberi vonásokkal rendelkező Nexus-6-os androidokat kiszűrje és megsemmisítse. Az események néhány napot ölelnek fel, ahol Deckard 6 androidot üldöz San Francisco-n keresztül, a hajsza során megkérdőjelezve a saját létét, és az androidok emberi mivoltát.

Ez a sztori alapmű, és azoknak is ajánlom, akik alapvetően nem szeretik a scifit. A regény melankolikus, sokszor noir-ra emlékeztető hangulata, a feszült párbeszédek, izgalmas jelenetek és filozofófiai elmélkedések remek ritmusú váltakozása teszi emlékezetessé és meghatározóvá Dick eme kultikus regényét.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések