Philip K Dick: Vulcanus kalapácsa

"…mi, emberek voltunk a két számítógép gyalogjai. Kijátszottak bennünket egymás ellen, mintha élettelen tárgyak lennénk. Tárgyak keltek életre, és élő organizmusok redukálódtak tárgyakká. Minden a visszájára fordult, mintha átkerültünk volna egy morbid valóságba." (Philip K.Dick: Vulcanus kalapácsa)

A történet szerint a huszadik századi pusztító háborúk után az emberiség úgy dönt, hogy a béke megőrzése érdekében egy számítógépre bízzák a fontos döntések meghozatalát. Ez a számítógép Vulcanus 3, amelyet a háború után felosztott világ vezetői szolgálnak. A számítógép hideg fejjel elemez, az emberek pedig elfogadják és végrehajtják döntéseit. Illetve nem mindenki. Egy vallásos csoport fellázad a számítógép uralma ellen, és nagyszabású összeesküvésük ismét lángba borítja a világot.

A Vulcanus kalapácsa Dick korai regényei közé tartozik, 1960-ban jelent meg. A regény jól tükrözi a korabeli hidegháborús hangulatot: a folyamatos félelem és az enyhe üldözési mánia ott van a sztoriban is. A karakterek közül viszont kivételesen szerepel egy kompetens vezetői alak is, William Barris. Dick legtöbb regényhőse a láthatatlan erőkkel küszködő kisember, akinek sokszor tragikus sors jut, ezért Barris egy üdítő kivétel volt. Meg is lepődtem, vártam, hogy történjen vele valami rossz, de az ő sztorija egész jó lezárást kapott.

A történet alapfelvetése nagyon érdekes és Dick nem fest túl hízelgő képet a számítógépek és ember kapcsolatáról. A mesterséges intelligencia vajon jobb döntéseket tud-e hozni az embereknél? Meg tud-e óvni minket a rossz döntésektől? Vulcanus a történetben - tekintve, hogy egy intelligens entitás - egy idő után elkezd a saját belátása szerint cselekedni és az embereket egyszerűen kihagyja a számításaiból. 

A regényben a feszültség a helyén van, izgalmas, a cselekmény nem ül le egy pillanatra sem. A lezárás viszont nekem kicsit összecsapottnak érződik. A nagy leszámolás után pont azt a kérdést hagyja nyitva, hogy hogyan is fogják újrakezdeni az emberek, és mi lesz a vallási mozgalom és a totalitárius Egyesült Államok közti ellentéttel.

Kíváncsi lennék, hogy azoknak, akik olvasták, mi erről a véleménye? Ti milyen befejezést adtatok volna a sztorinak?



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések