Richard Osman: Az eltévedt golyó

"Semmi sem gondolkodtatja el az embert az életéről úgy, mint az, ha a saját sírjában fekszik, egy golyó ütötte lyukkal a homlokán." (Richard Osman: Az eltévedt golyó)

Kedvenc nyugdíjasaink visszatértek! A csütörtöki nyomozóklub tagjai most egy tíz éve megoldatlan ügy szálait próbálják meg kibogozni. Bethany Waites helyi híradós autóját egy ismeretlen tettes lelökte a sziklákról a tengerbe, a holtteste sosem került elő. Halála előtt egy nagy áfacsalás után nyomozott, ezért főhőseink régi iratokat leporolva és néhány veszélyes alakot megkörnyékezve igyekeznek közelebb jutni a megoldáshoz. Elizabeth életében pedig egy újabb ellenséget tűnik fel, aki válaszút elé állítja: vagy megöli egykori szerelmét, vagy a férfi végez Joyce-al. 

Régi és új barátaikkal Elizabeth, Joyce, Ron és Ibrahim ismét az igazság nyomába erednek. Osman a tőle megszoktott színvonalon, humorosan és a szálakat remekül bonyolítva írta meg az Eltévedt golyó történetét. A csütörtöki nyomozóklub új sztorija ugyan nem akciódús, de a négy nyugdíjas nyomozási módszere még mindig egyedi és szórakoztató. Voltak olyan részek, ahol ismét hangosan felnevettem olvasás közben. 

A nagy fordulatot mondjuk a regény végén én már korábban megsejtettem - de lehet csak azért, mert sok krimit olvastam. Mégsem lett teljesen kiszámítható a sztori és a gyilkos kiléte, a nagy leleplezés pedig zseniális és a klasszikus krimiket kifigurázó módon történt meg. Az egyetlen negatívum amit fel tudok hozni, az Elizabeth és a rejtélyes ellenségének története: az én ízlésemnek ez a feszültség a regényben váratlan módon és kissé komolytalanul lett lezárva.

A csütörtöki nyomozóklub sorozatot minden hibája ellenére csak szeretni tudom. A karakterek bájosak és összetettek, a humor remekül működik, a nyomozás pedig mindig izgalmas és végig fenntartja az olvasó figyelmét. Igazi komfort olvasmány a sötét, téli napokra.

Alig várom a következő részét! Az első regény, A csütörtöki nyomozóklub filmadaptációjának forgatása pedig jövőre kezdődik!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések