P.G.Wodehouse: Semmi komoly

 "Lord Emsworth agyában világosság gyúlt. Noha teljesen helytállóan állítják róla, hogy az intelligencia-hányadost illetően mintegy harminc ponttal elmarad egy nem túl élénk eszű medúzától, de ezúttal pontosan megértette, miről van szó." (P.G.Wodehouse: Semmi komoly)

P.G.Wodehouse régi kedvencem, tiniként sok regényét olvastam. Az egyik leghíresebb brit humorista író, kilencven regényt, negyven darabot és csaknem kétszáz novellát írt élete során. Történetei a felső tízezer csetlő-botló ifjairól, szerelmi kalandjaikról és kalamajkáikról szólnak. Bizonyos témák - szerelmesek civakodásai, féleértések miatti bonyodalmak - többször ismétlődnek műveiben, de nem teszik unalmassá a sztorikat. Az én fejemben Wodehouse amolyan angol Rejtő Jenőnek felel meg.

Wodehouse stílusa egyedi, mind angolul, mind magyar fordításban öröm olvasni a műveit. Az angol humor kedvelőinek jó szívvel ajánlom a regényeit, de azok sem fognak csalódni, akik szórakoztató, könnyed olvasmányt keresnek. Egyik leghíresebb alakjáról, Jeeves-ről, a komornyikról televíziós sorozat is készült Stephen Fry és Hugh Lauire főszereplésével. 

A Semmi komoly egy humoros és könnyed novelláskötet, amely tíz novellát tartalmaz. A történeteket egy golfklub, és annak is "korelnöke", azaz egy rangidős, megbecsült tagja köti össze, aki sokszor az elbeszélések mesélője is egyben. Vannak itt szerelmi cívódások, békülések, átverések és ravasz aranyifjak, akik nénikéjük vagyonára pályáznak. Wodehouse karakterei szerethetőek, esendőek és rettentő mulatságosak.

Jó volt elszakadni a valóságtól a kötet olvasása közben és voltak olyan részek, ahol hangosan kuncogtam. A golfjátékot részletesen leíró részek ugyan néha untattak, de összességében egy szuper kis novelláskötet volt, pont ideális az év végi lazításhoz.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések