Philip K. Dick: Kamu Rt.

 "És manapság az óvatosság nem paranoia, hanem követendő gyakorlat." (Philip K. Dick: Kamu Rt.)

Hol is kezdjem...nem ez lesz a kedvenc Philip K. Dick regényem. A történet szerint a Földet túlnépesedés fenyegeti. Az emberek által felfedezett, lakható bolygó, a Bálnaszáj megoldást nyújt erre, és sokan vándorolnak ki az újrakezdés reményében. Egy gond van csak: a teleport, amivel eljutnak a bolygóra, csak egy irányba működik. Rachmael ben Applebaum megdöbbentő felfedezést tesz az új kolóniával kapcsolatban és elhatározza, hogy nem teleporttal, hanem saját űrhajójával indul el a Bálnaszájra, hogy a 18 éves út után kiderítse, mi is folyik ott valójában.

Philip K. Dick eredetileg egy kisregényt írt meg The unteleported man címmel. Később ki akarta bővíteni regénnyé, de a szerkesztője visszadobta, mert nem tetszett neki a történet. Később újra elővette a sztorit, és újra átírta. 

Jobb lett volna, ha hallgat a szerkesztőjére. A regény eleje nagyon érdekesen és izgalmasan indul. Van benne rejtély, rendőrállam, paranoia, és összeesküvések. A főhős ismét egy jelentéktelen figura, aki egy tönkrement hajógyár tulajdonosa. Szövetségeseivel próbálnak rájönni, miért lehetséges csak egy irányba teleportálni, és hogy mit titkol előlük a kormány.

Viszont a regény közepe egy hosszú LSD trip agy lázálom. Tele fura szörnyekkel, elborult fejtegetésekkel és folyamatos nézőpont váltásokkal. A sztori végét kicsit összecsapottnak és hirtelennek éreztem. Egy szóval: amilyen jól indult a sztori, a végére már néha nevettem kínomban az abszurditásán. A Kamu Rt kisregény vagy novella formájában valószínűleg élvezhetőbb lett volna, mint regényként.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések