Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret

"És amikor szembekerülsz az élettel, legyél bátor vagy gyáva, de akármelyik is vagy éppen, mindenképpen tovább fogsz élni. Szóval lehetnél akár bátor is." (Raphael Bob-Waksberg: Aki még romjaidban is szeret)

Raphael-Bob Waksberg volt a készítője és írója a Netflixen futó, BoJack Horseman c.animációs sorozatnak. A sorozatot raptor társaim és @olasmanynaplo ajánlására kezdtem el nézni, és az egyik kedvencem lett. A sztori nemcsak a showbiszniszról szól, hanem emberekről, kapcsolatokról, munkáról, szerelemről. A depressziót és más mentális problémákat pedig árnyaltan és életszerűen mutatja be. E mellett nagyon jól hangsúlyozott a debil humor és a komoly pillanatok közt. Főhőse megosztó személyiség, de a 6. évad végéig drukkolunk neki, hogy jobb útra térjen. A sorozat erőssége az is volt, hogy mindannyian tudtunk kapcsolódni a karakterekhez. Olyan problémákat feszegetett a sztori, amikkel mi is tudtunk azonosulni, ami elgondolkodtatta a nézőt. 

Az Aki még romjaidban is szeret Waksberg novelláskötete, amely nemcsak novellákat, de verseket is tartalmaz. Főhősei emberek, állatok, hétköznapi emberek. Sok történet foglalkozik a párkapcsolattal és a pártalálás nehézségeivel. A sztorik debilek, szerethetőek, viccesek és érzelmesek. 

A kötetben nekem a kedvenceim közt volt az egy igazán csodálatos és áldott alkalom, ami egy fiatal pár esküvőszervezéséről szólt. A házasság előtti kételyek, nehézségek mellett megjelent benne a mindenbe beledumáló család eleme is; és persze mindez meg lett locsolva egy adag abszurd humorral. A lekésett csaltakozás az elmulasztott lehetőségekről szól, a Rufusz pedig egy egyedi és nagyon szerethető történet egy kutyus szemszögéből. A vers egy pattogós és vicces darab, Varró Dániel remek fordításában a párkapcsolati problémákról.

Nemcsak a BoJack Horseman-t ajánlom mindenkinek, de ezt a könyvet is. Szórakoztató, ugyanakkor aktuális és tele van különös, újszerű novellákkal. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések