R.F. Kuang: Sárga

Az írás a semmiből teremt valamit, más világokra nyit ajtót. Az írás hatalmat kínál, hogy alakíthasd a saját világodat, ha a való világ túl sokszor rúg beléd. (R.F.Kuang: Sárga)

A történet szerint June és Athena barátnők: együtt jártak egyetemre, és az első regényük is ugyanabban az évben jelent meg. Amíg Athena Liu regénye hatalmas siker lett, addig June könyve mérsékelt sikert aratott. June irigy barátnőjére és a sikerére, és amikor szemtanúja lesz Athena halálának, egyszerűen ellopja Athena titokban írt és frissen befejezett regényét.

June átszerkeszti Athena regényét, majd a saját történeteként adja el az irodalmi ügynökének. A siker nem marad el, ugyanakkor a lány nem tud szabadulni Athena szellemétől és saját lelkiismeret-furdalásától. A hírnév és figyelem nem tart sokáig és a ravaszul felépített írói profilon repedések keletkeznek. A plágium botránya ugyanis kitörni készül, June pedig egyre kétségbeesettebben próbálja meg megóvni a titkát.

Nagyon sokat tudnék írni erről a könyvről. A Sárga egy nagyon izgalmas, olvasmányos regény az írói létről, a könyvkiadás világáról, a social media mérgező közegéről és a sikerről. A főszereplő, June a regény mesélője, aki egy igazi antihős, és sokszor megbízhatatlan narrátora a saját történetének. Folyamatosan magyarázza a tetteit, azt, hogy tulajdonképpen nem is lopott Athenától (pedig de, minden szempontból szerzői jogi jogsértést követett el), hogy megérdemli a sikert, és igyekszik egykori barátnőjét rossz színben feltüntetni. Lassú széthullását öröm volt olvasni. A végén kifejezetten megsajnáltam, amikor nyilvánalóvá vált, mennyire magányos, irigy, elégedetlen lány, aki nagyon vágyik a figyelemre. Legszívesebben elküldtem volna terápiára.

A Sárga megosztó regény lehet abból a szempontból, hogy ez inkább egy karakterdráma és a könyvkiadás és az írói lét mélyére visz. Én nagyon élveztem minden sorát. Elgondolkodtat az írásról, arról, hogy milyen is írni és hogy mi kell a sikerhez? Mert lehet, hogy June szeret írni, de nem biztos, hogy megvan az a tehetsége is hozzá, hogy sikeres íróvá váljon. Ezt a fájdalmat a lány képtelen folfolgozni a történet során, és emiatt sodorja magát egyre nagyobb hazugságokba és cikisebb helyzetekbe.Fájdalmas igazság ez, de nem lehet mindenki bestseller szerző - amellett, hogy ennek is megvannak az árnyoldalai. A marketing már legalább olyan fontos, mint a maga a szöveg, és a kiadók a szerző profilját is a trendeknek megfelelően alakítják és formálják. Hogy ez jó-e vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. 

Sárgát főleg azoknak ajánlom, akik írnak és akiket érdekel a könyvkiadás világa. Nyomasztó, kijózanító, feszült és elgondolkodtató sztori az írásról és napjaink irodalmi közegéről.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések