Philip K. Dick: Kamera által homályosan

"A következő pillanatban arra lett figyelmes, hogy egy dimenziók közti lény áll az ágya mellett, és rosszallóan néz le rá.

A lénynek rengeteg szeme volt (szemek az egész testén), ultramodern, drágának tűnő ruhája, és vagy két és fél méter magas volt. Egy irdatlan hosszú tekercset tartott.

– Rám olvasod a bűneimet? – kérdezte Charles Freck.
A lény bólintott, és széthajtotta a tekercset.
– Százezer óráig fog tartani."

(Philip K. Dick: Kamera által homályosan)

A Kamera által homályosan nem igazán sci-fi, inkább egy félig-meddig önéletrajzi regény a 70-es évek drogmámorban úszó hippikorszakáról. Egy igazi arconcsapás, egy brutálisan őszinte, nyers és nyomasztó sztori a kábítószer pusztító hatásáról, bűnről és bűnhődésről.

A történet szerint Fred egy kábítószeres ügynök, akinek az a feladata, hogy az illegális és pusztító H-anyaggal kereskedő dílereket lekapcsolja. Munkája során beépül egy kaliforniai társaság soraiba a különleges maszkafander segítségével, és felveszi egy díler, Bob Arctor személyiségét. Bekamerázza és poloskázza a házát, de idővel összezavarodnak a dolgok. Ki figyel meg kit? És miért van az, hogy időnként mintha Fred meghasonlana önmagával? Ugyan ez a regény nagy csattanója, az Agave fülszövege is lelövi, így én is: a H anyag fogyasztása nemcsak függővé teszi, de tudathasadást idéz elő Frednél, aki egyben Bob Arctor is - és kiderül, hogy egész végig saját maga után nyomoz. 

Sokat gondolkodtam, hogy miért írja le a fülszöveg a csattanót, holott a regény egyik nagy fordulata az, amikor kiderül, hogy Fred igazából Bob - és ráadásul függő is. Nyilván nem egy mai regény, így ér spoilerezni, plusz a történet elég zavaros néhol. Több mellékszereplője is van, ráadásul tele van drogos flashekkel, látomásokkal és paranoid epizódokkal. Lehet emiatt is volt célszerű ezt elárulni - mindenesetre nekem kicsit fájt a dolog. A történet ugyanis sokáig sejteti, hogy valami nem stimmel Fred körül, a pszichiáteri vizsgálat is dob be nyomokat, hogy utána egy elég erős fordulattal leplezze le a csattanót.

A Kamera által homályosan Dick saját drogos élményeiből is merít, illetve korábbi barátait (akik vagy meghaltak, mire a könyv készen lett, vagy maradandó károsodást szenvedtek a drogtól) is beleírta a történetbe. Igazi PKD hangulata van: sötét, reménytelen, fekete humorral és sokszor kusza és elborult víziókkal. Nem feltétlenül azért kiemelkedő, mert sci-fi - sokkal erősebb benne az emberek drámája. Az emberek, akik így-vagy úgy, de belecsúsztak a kábítószer függőségbe, akik nem tudnak kitörni belőle, és a rendőr, akit tulajdonképpen rászoktatnak a kábítószerre - majd a rendszer cserben hagyja.

Fontos, kijózanító és mai napig aktuális regény, PKD egyik legerősebb története.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések