Huszti Gergely: Adria csillaga

Az Adria csillaga Huszti Gergely Úriányok Adrián regénysorozatának második kötete, de az első kötet olvasása nélkül is érthető, önálló történet. (ugyanakkor érdemes elolvasni az első regényt, mert tűnnek fel ismerős szereplők az Adria csillagában).

1913-ban járunk, a regény főhőse, Guttmann Dalma pedig egy jómódú, kanizsai nemesi család gyermeke. Az álmodozó és különc lány viszont nehezen találja a helyét a világban, amióta ikerhúgát elvesztette egy tragikus balesetben. Nővérével, Krisztinával sem találja a hangot egy múltbéli trauma miatt, ráadásul a két lány nagyon különbözik egymástól. Krisztina az esküvője előtt rejtélyes módon eltűnik, a család pedig kétsébeesetten kereni kezdi. Dalma egy nap különös képeslapot kap az Adriáról, és nővére keresésére indul. A szálak előbb Bécsbe, majd az Osztrák-Magyar Monarchia népszerű üdülővárosába, Abbáziába vezetik. Nyomozása közben pedig különc alakokkal, mutatványosokkal, titkos rendőrökkel és lányfuttatókkal találkozik. Dalmának nemcsak a testvére eltűnésének rejtélyét kell felgöngyölítenie, de múlttal és a Krisztina iránt érzett nehezteléssel is meg kell birkóznia. Mi történt köztük? Hogyan halt meg Dalma ikertertvére,Flóra? Képes lesz-e megbocsátani Dalma Krisztinának?

A regényben nemcsak a nyomozás és a dráma kap főszerepet, de a kor, a monarchiabeli élet és a nők helyzetének bemutatása is. Az Osztrák-Magyar Monarchia virágzik,a szüfrazsett mozgalom már elindult,de az első világháborút megelőző feszültség is ott van a levegőben. Dalma szemszögén keresztül mind a nemesek,mind a cselédek szempontjából megismerhetjük a kort. Szórakoztató és érdekes olvasni, milyen volt Bécs az 1910-es évek elején, hogy mivel múlatták az időt a nemesek az Adrián. Létező történelmi személyek is feltűnnek egy-egy izgalmas jelenet erejéig a sztoriban. De nemcsak a történelmi háttér bemutatásában érződik komoly kutatómunka: a szöveg,a párbeszédek is korhűek. Azt pedig külön kiemelném, hogy még regényben szereplő ételek és receptek is autentikusak - és guszták.

Dalma egy szerethető főhős. A korához képest érett, és nem egy érdeklik a társadalmi normák. Jobban érzi magát a cselédek társaságában, nem érdekli a házasság, vagy a francia leckék, nem szereti a bájcsevejt és a mellébeszélést sem. Makacs, a saját kis világában él, de erős az igazságérzete és mindig őszinte. Ikerhúgát, Flórát nem tudja és nem is akarja elengedni. A Krisztinával szembeni ellenérzései is érthetőek, habár ezt a történet fokozatosan bontja ki. Szimpatikus, bátor karakter, akivel együtt tudunk érezni.

Az Adria csillaga jól alapozza meg mind a rejtélyt, mind a Guttmann családban feszülő ki nem mondott ellentéteket és feszültségeket. Fokozatosan hinti el a nyomokat és jól fokozza a feszültséget. Olykor nehezen találja az egyensúlyt az eltűnt menyasszony szála és a főhős belső vívódásai közt, de ez nem zavaró. A cselekmény regény a közepén kicsit lelassul, és sok időt töltünk el Abbázia megismerésével, szeánszokkal és mintha a nyomozás is holtpontra jutna. Viszont utána a befejezés és a szálak felgöngyölítése izgalmasabb! Az utolsó nyolcvan oldalon csak kapkodtam a fejem, a fordulatok nem voltak kiszámíthatóak, és az is tetszett, hogy a két testvér története nem végződött teljesen happy enddel. Dalma gyásza és traumája is csak részben kap feloldást, de ez illett mind a személyiségéhez, mind a történethez.

Aki szereti a történelmi regényeket, krimiket, azoknak jó szívvel ajánlom az Adria csillagát. Szórakoztató, pörgős olvasmány, a humor is jól működik,de komoly témákból sincs hiány. Várom a folytatást!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések