Kedvenc Philip K. Dick adaptációim

Philip K. Dick születésének évfordulója alkalmából összeszedtem a kedvenc filmjeimet és sorozataimat, amelyek az író művein alapulnak. Hosszú a Dick adaptációk listája, az ötletei sok filmest megihlettek. A regényeiből remek adaptációk, és kevésbé jól sikerültek is születtek. Jöjjenek most az én kedvenceim:

Szárnyas fejvadász (Blade runner)

Ridley Scott 1982-es filmje, a Szárnyas fejvadász az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? filmadaptációja. Harrison Ford alakítja a kiégett, régi világ után vágyakozó Rick Deckard nyomozót. A történet szerint 2019-ben az emberek androidokat, emberekre kísértetiesen hasonló, intelligens robotokat alkottak. Az androidokat rabszolgaként dolgoztatják külső, emberiség által meghódított bolygókon, de egy csoport fellázad és a Földre menekülnek. Deckardnak jut a feladat, hogy megtalálja és megsemmisítse őket.

Órákat lehetne lelkendezni erről a filmről, és a folytatásáról is, a Szárnyas fejvadász 2049-ről is. A Szárnyas fejvadász kultfilm, mindenkinek ajánlom, aki még nem látta. A regényhez képest valamennyire eltérő a sztori, de az eredeti történet alapvető kérdéseit és felvetéseit megőrzi. Mi tesz minket emberré? Miben vagyunk mások, mint a robotok? 

A látvány részletesen kidolgozott, és eredeti, Vangelis zenéje pedig remek atmoszférát teremt.

Érdekesség, hogy Dick a film bemutatója előtt röviddel hunyt el, így már nem láthatta a filmet.

A könyvről szóló ajánlómat itt találjátok.


Ember a fellegvárban (The Man in the High Castle)

Dick Hugo díjas regényéből az Amazon Prime készített 2015-ben egy három évados sorozatot. A történet egy olyan világban játszódik, ahol Németország megnyerte a II. világháborút, és az Egyesült Államokat felosztották a Német és a Japán Birodalom közt. Ebben a baljós, komor világban viszont létezik egy rejtélyes férfi, aki olyan filmeket terjeszt, amelyek bemutatják, milyen lett volna a világ, ha a világháborút a szövetségesek nyerik meg.

A készítők remekül továbbgondolták és kiszélesítették a regény világát. Az első évad szorosan követi a regény cselekményét, majd utána a forgatókönyvírók írták tovább a történetet. Összetett karakterek, remek színészek és hihetetlen látvány teszi színvonalas sorozattá Az ember a fellegvárban-t. 

Az Ember a fellegvárban az első Dick regényem volt, és a mai naig az egyik kedvencem. A sorozatot pedig mindenkinek ajánlom, egy méltó és az íróhoz hű adaptáció.


Elektronikus álmok (Philip K. Dick's Electric Dreams)

Az Elektronikus álmok címmel megjelent Dick novelláskötet alapján a Channel 4 készített egy tíz részes televíziós antológiát. Az egyes novellák történetét brit és amerikai rendezők filmesítették meg. Olyan sztárok szerepelnek a részkben, mint Bryan Cranston, Steve Buscemi vagy Richard Madden.

Volt olyan rész, amely hű maradt a novellához, és volt, amely eltért az eredetitől. Témájukban is különböznek az egyes részek, az egyik egy totalitárius világban szövődő összeesküvésről szól, egy másik az emberek és robotok közti kapcsolatot dolgozza fel, megint másikban űrutazók térnek vissza a Földre. Igényes és szórakoztató sorozat, amely megmutatja, mennyire sokoldalú író is volt Dick.


Különvélemény (Minority report)

Nem vagyok egy nagy Tom Cruise rajongó, de a Steven Spielberg által adaptált Különvélemény egy egészen jól sikerült feldolgozás. A film a Különvélemény c. novella alapötletét követi: a jövőben a rendőrségre már nincs szükség, hiszen a Bűnmegelőző nevű szerv prekogok (jövőbe látó emberek) segítségével meg tudja jósolni a bűncselekményeket. A rendfenntartók így azelőtt le tudják tartóztatni az elkövetőket, hogy egyáltalán elkövették volna a bűncselekményt. John Anderton (Tom Cruise) is itt dolgozik, ám egy nap a rendszer az ő nevét dobja ki, mint egy gyilkosság jövőbeli elkövetőjét. Innentől őrült hajsza kezdődik, Anderton válaszokat keres, miközben a fél rendőrség és titkosszolgálat a nyomába ered.

Jogi egyetemen is meséltek nekünk erről a novelláról, hiszen alapjogok szempontjából is érdekes - és aggályos a felvetés. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet ma - de Dick világában ez már nem létezik. Az embereket elnyomó és megfigyelő államban a Bűnmegelőző biztosra veszi, hogy akiket a prekogok látomásaikban látnak, azokból gyilkos vagy bűnöző lesz. Tényleg ennyire pontosan meg lehet bízni egy jövendölésben? A film és novella is ezzel foglalkozik. A Különvélemény szerintem Dick egyik legjobb rövid története.



Ha érdekel titeket az összes Dick adaptáció, és elemzésük, egy remek cikket találtok a Hollywood Reporteren.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések