David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére

"Amint az várható volt, Jeanine halálra rémült. Biztosítottam róla, hogy a gömbsoklábúak tökéletesen ártalmatlan jószágok, és egész életükben csak korhadó növényeket majszolnak, de amikor az a példány, amelyiket mutatóba kiraktam az asztalra, megelevenedett, és kidugta szépszámú lábait, Jeanine szívtépő sikolyt hallatva kimenekült a konyhába."(David Attenborough: Utazások a világ túlsó felére)

Az idei olvasmányaim közül az egyik kedvencem David Attenborough regénye volt, az Egy ijfú természettudós történetei. Az 50-es, 60-as években a fiatal Attenborough a londoni állatkert számára fogott be állatokat egzotikus országokban, a regény ezeknek a történeteknek a gyűjteménye. Nemcsak az író személye fogott meg, a de színes, szórakoztató és sokszor elképesztő történetei is. A könyv nemcsak álaltokról, de emberekről is szólt, azokról a különleges népcsoportokról, bennszülöttekről és különcökről, akikkel az útja során találkozott a tudós.

Az Utazások a világ túlsó felére Attenborough 60-as években tett útjainak beszámolója. Az ifjú Daviddel járjuk be a Csendes-óceán egzotikus szigeteit, Új-Guineát, Madagaszkárt és Ausztrália kietlen, sivatagos részeit. Megtudhatjuk a paradicsommadár legendáját és azt, Madagaszkár melyik állatát nevezték régen kutyaembernek. Olvashatunk a piton és a boa közti különbségekről, arról, mi is volt a rakománykultusz és a vad vízibivalyok ellen hogyan lehet védekezni.

A regényben több helyszín szerepel, mint az előző kötetben, és bár itt is nagy szerepet kapnak az állatok, ez a kötet inkább az emberekről szól. David és operatőre, Charles Lagus most leginkább különféle törzsek különös szokásait filmezték (sok helyen első alkalommal), barlangrajzokat fedeztek fel, vagy ausztrál remetékkel készítettek interjúkat. A regény stílusa gördülékeny, szórakoztató, sokszor humoros és itt is érződik rajta elbeszélője szeretete és tisztelete a természet, és az állatok iránt.

Az én kedvenceim a különös ausztrál szellemváros lakói és életük története volt, a madagaszkári titokzatos indri lefilmezése és a Csendes-óceán szigeteinek vendégszerető és bájos lakóinak mindennapjairól szóló részek.

Az Utazások a világ túlsó felére ismét egy lebilincselő és szórakoztató olvasmány. Izgalmas, informatív, a könyvben szereplő fotók pedig sokat adtak az élményhez. Akiket pedig maga a film is érdekel, amelyeket Attenborough-ék készítettek, a Youtube-on megtalálható egy-két részlet (a Zoo Quest-re keressetek.)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések